Blogger Widgets

Tuesday, 27 November 2012

KARANGAN BIOGRAFI

SOALAN PERBINCANGAN:
 Kamu ada seorang rakan karib. Ceritakan tentang rakan baik kamu itu.

Contoh Jawapan:

     Saya mempunyai seorang rakan karib.  Rakan karib saya bernama Aminah. Umurnya 12 tahun iaitu sebaya dengan umur saya. Kami selalu bersama-sama di sekolah mahupun di rumah.

     Kami akan menunggang basikal ke sekolah pada setiap hari.  Kami juga belajar di dalam kelas yang sama. Aminah merupakan murid yang bijak dalam mata pelajaran Matematik dan selalu dipuji oleh guru kerana cekap mengira. Jika ada tugasan Matematik, dia pasti akan membantu saya dan rakan-rakan yang lain.

     Aminah merupakan seorang rakan yang tidak kedekut ilmu. Dia selalu berkongsi ilmu dengan saya dan rakan-rakan. Pada waktu rehat, kami sering mengunjungi perpustakaan untuk membaca buku. Jika ada kemusykilan, dia pasti akan membantu kami.

     Selain itu, Aminah aktif dalam bidang sukan. Dia telah mewakili sekolah dalam permainan bola jaring sehingga ke peringkat negeri. Dia juga merupakan olahragawati daerah Johor Bahru bagi tahun 2012.Dia amat bijak membahagikan waktunya setiap hari.

     Pada waktu senggang pula, Aminah gemar melukis.  Pelbagai lukisan dapat dilihat di dalam bilik tidurnya. Dia juga sering menyertai pertandingan melukis di sekolah mahupun di luar sekolah. Jika ada masa terluang, saya akan menemaninya melukis sambil berborak-borak.  Hubungan kami bagai isi dengan kuku.

     Saya berasa sangat bertuah dapat berkawan dengan Aminah kerana banyak ilmu pengetahuan yang saya peroleh daripadanya. Semoga persahabatan kami kekal selama-lamanya.13 comments:

 1. Best nya dengar biografi ni siapa buat memeng pandailah

  ReplyDelete
 2. If you can make it longer as possible if karangan is longer the marks that y ou got is about 23-27

  ReplyDelete
 3. If you can make it longer as possible if karangan is longer the marks that y ou got is about 23-27

  ReplyDelete
 4. Karangan ini menolong untuk peperiksaan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya....Betul
   Karangan ini menolong saya

   Delete
 5. Karangan ini menolong untuk peperiksaan

  ReplyDelete
 6. karangan ini menolong saya untuk kerja rumah hahaha

  ReplyDelete
 7. baguslah karangan ni .....banyak menolonglah karangan ni.....

  ReplyDelete

bunga-bunga bahasa